onsdag 24. september 2014

En opprydning i hodet

De siste ukene har jeg lœrt noe nytt. Jeg vet at man trenger å slappe litt mere av når man er gravid, man skal lytte til kroppen og gi den hvile. Det betyr ikke at man skal kutte ut all aktivitet og trening, men man trenger begge deler. Dette visste jeg. Det jeg har lœrt nå er at man blir fortere sliten i hodet også når man er gravid! Hvertfall gjør jeg det, og jeg har snakket med en del andre som kan si seg enig. Det er mye som skjer, mye nytt som foregår, mye planlegging som pågår hele tiden, og rett og slett veldig mange tanker som fyller opp hodet. I tillegg til disse hormonene som kan ta helt av noen ganger. 

Det er ikke sikkert du er gravid, og opplever akkurat det samme som meg. Men det kan hende du likevel kjenner deg igjen i det å ha for mye å tenke på, det å streve litt for å holde hodet over vann. Kan jeg gi deg et råd? Ta det på alvor. Jeg var ikke flink nok selv til å kjenne igjen signalene, og plutselig sa hodet tydelig i fra at "nå må du stoppe litt opp hvis du skal klare å holde hodet over vann". Og jeg skjønte at nå er det alvor..

Jeg måtte rydde opp i kalenderen min, ved å si nei til de tingene som lå foran og ventet på et svar om jeg kunne vœre med på eller ei, og si nei til forespørsler som dukket opp. Jeg måtte lage en liste over småting jeg hadde hengende over meg som måtte fikses eller svares på (mailer, meldinger..) og få det unna. Jeg måtte gå over kalenderen min, sånn at jeg har en god oversikt over alt som skjer fremover. Jeg måtte bestemme meg for at jeg "må" ikke skrive flere blogginnlegg i uka, dersom jeg faktisk ikke orker å tenke så veldig. Jeg måtte rett og slett rydde opp i hodet mitt. 

Det å si nei kan i seg selv vœre en utfordring, spesielt når det gjelder ting som har med menighet og lovsang. Det var på en måte lett, fordi jeg rett og slett ikke orket, hodet mitt ville ikke. Samtidig som man blir litt plaget av tanken "burde jeg ikke klare det da"? "Burde jeg ikke vœre med på alt sånt, burde jeg ikke skrive masse blogginnlegg om lovsang - det er jo det jeg brenner for"? Jo, jeg brenner for det. Men lovsang kjœre deg - det handler om hele livet ditt. Det handler ikke om de tingene du gjør som "får et synlig resultat" for de rundt deg. Noen ganger ser det litt annerledes ut enn vi er vant med, og det er helt ok. 

Det kommer et par innlegg til rundt dette de neste dagene, men jeg stopper her i dag. For kanskje det er her du må begynne; med å rydde litt opp i hodet ditt. Gjør de små, enkel (eller vanskelige) grepene som tar litt vekt av skuldrene dine, som gir deg litt mindre å tenke på. Det er helt greit å gjøre det. Ta det som en varm oppfordring fra meg, og ikke se på det som et nederlag. 

Så snakkes vi igjen om litt :)


1 kommentar:

Ingar sa...

Gratulerer med de lykkelige omstendighetene! :-)
Jeg har aldri vært gravid, men alt du skriver her gir mening både for gravide og oss som ikke er det. Ta en stopp, rydd litt i hodet - og hvil i Herren!
Gud velsigne deg, Ida!