mandag 12. mars 2012

En ekstra dessertmage?

Noen som kjenner seg igjen i dette? Du har spist middag, og er egentlig mett. Så kommer desserten på bordet og du har plutselig plass til mer likevel. Min skjønne lillesøster sa alltid ”Jeg har 2 magesekker jeg. En til mat, og en til godteri”. Nå har hun blitt såpass stor at hun skjønner det ikke stemmer, det er nok ingen av oss som fysisk har 2 magesekker. Hvis vi spiser godteri før mat blir vi mette på noe som ikke gir oss den næringen vi trenger, og vi orker ikke så mye ordentlig mat.

Visste du at vi heller ikke har to hjerter, sinn eller hoder?
Og at det derfor er viktig hva vi fyller oss med?

Jeg sier ikke at vi skal gå 30 år tilbake i tid, for jeg er takknemlig for alt det gode man kan få ut av muligheten til f. eks å bli inspirert og oppmuntret av å lese ting andre deler. Men for noen uker siden bestemte jeg meg for å ha en liten pause fra facebook. Ikke fordi jeg ikke liker facebook, men jeg trengte å ta en pause fra alle de inntrykkene og påvirkningene jeg får gjennom det. I tillegg flyttet jeg samtidig inn i ny leilighet, og har ikke fått fikset meg internett enda. Hæ, hvordan klarer du deg uten internett? Jeg har mail på tlf, internett på jobb til det jeg trenger. Og hva har jeg merket? Jeg savner det ikke i det hele tatt! Jeg innser hvor mye man fyller seg med, som egentlig er uten betydning. Og hvordan det da tar plass i hodet, sånn at jeg ikke har like god plass til det som egentlig gir meg næring. Henger du med? Jeg fyller meg ikke nå med dessert, som egentlig ikke gir meg den næringen jeg trenger.
Siden jeg ikke spiser dessert først er jeg sulten. Jeg har merket en helt annen lengsel etter å fylle meg med noe, og det eneste jeg får lyst til å fylle meg med er det som faktisk betyr noe for meg. Jeg kan komme hjem fra jobb om kvelden og kun ha lyst til å sette meg ned med bibelen, fordi jeg ikke allerede har fylt hodet mitt opp med alt mulig annet. Jeg har lyst til å lese bøker med et givende og oppbyggende innhold. Jeg har lyst til å høre på lovsang med dype tekster, der jeg kanskje må tenke litt. Fordi jeg gjennom å gjøre det har erfart at det er det jeg lengter etter. I utdannelsen min har jeg lært en del om kosthold, og da også både lært og erfart hva det å spise ordentlig mat gjør med oss. Gjennom det er det faktisk ordentlig og sunn mat jeg får lyst på.
Jeg leste en dag lignelsen der Jesus forteller om såmannen, og frøene som plantes. Frøene, som er Guds ord, kan i utgangspunktet falle i god jord, men blant tornebusker. Hva betyr det? 
"Det som falt blant tornebusker, er de som nok hører ordet, men som på veien gjennom livet kveles av bekymringer, rikdom og nytelser så de ikke bærer fullmoden frukt". Lukas 8:14
Det kan hende du tenker nå ”dette har jeg hørt mange ganger, men jeg skal jo ikke stenge meg ute fra omverdenen heller. Og jeg har plass til å fylle meg med det Gud vil si meg selv om jeg bare sjekker facebook først.” Og at du synes jeg er litt kjip som faktisk har valgt å ikke bruke tid på de tingene en periode.  Jeg sier ikke at facebook og internett generelt bare er negativt. Men jeg har fått så øynene opp for hvordan det fyller oss, og tar plassen til det som burde få hovedfokus. Og jeg sier heller ikke at vi alle sammen skal droppe internett. Men jeg vil bare at du skal tenke over hva det gjør med deg. Hva det gjør med tankene dine, og hvilken påvirkning det har på deg. Hvordan det kanskje tar plassen til sannheter om den Gud sier du er? Hvordan det er torner som kan kvele andre ting.

Bildet er lånt fra google.no

Vi har dessverre ikke to hjerter, vi har ett. Og igjen.. ”Bevar ditt hjerte fremfor alt du bevarer”. Ords. 4:23. Du må bestemme helt selv hva du fyller deg med, men om jeg kan være så frimodig; se på det jeg skriver her som noe en mamma ville sagt til deg. Det er ikke alltid den ordentlige maten frister like mye som sjokoladen, men det er den ordentlige maten som gir deg energi i lengden, og den trenger ikke smake vondt. Spis den i en setting der du koser deg, og velg å åpne hjertet ditt for det du kan få ut av det. Da smaker det godt likevel, og du vil ikke bare lære, men også erfare at det er den sunne maten som frister.
La blomstene få vokse frem uten å bli kvelt av torner!


2 kommentarer:

Spirea sa...

Så utrolig fint skrevet! Virkelig tankevekkende, som vanlig :) å bli bevisste på hva vi fyller oss med, er viktig, det - og kan ofte være en tøff erkjennelse.
For noen år siden brukte jeg for mye tid på alle slags tv-serier. Det ble for mye og jeg kjente hvor påvirket jeg ble, særlig i form av utseendefiksering osv. Ikke bra! nå ser jeg knapt på tv, og oppdager hvor mye tid jeg har til andre ting, og det er verdifullt! :) syns det er lurt av deg å ta en pause og stoppe opp litt, det burde vi i grunn alle gjøre litt oftere...;) takk for alt du skriver på bloggen din, jeg er så gla jeg fant den og deg! :) klem til deg

Madikken sa...

Heihei du skriver så flott
sender deg en klem