lørdag 26. mars 2011

Å lede lovsang

Hvis du ikke har lest forrige innlegg allerede anbefaler jeg at du gjør det.

Jeg har fortsatt langt igjen å gå som lovsangsleder, og har masse å lære. Her har jeg fått ta skritt for skritt, inn i den tjenesten jeg står i. Hele veien er det hjertet som er og har vært hovedfokus, Gud jobber med hjertet mitt, men jeg har også fått lære en del praktiske ting, som faktisk er viktig i det å lede lovsang. Jeg mener ikke å gjøre dette veldig komplisert, men som lovsangsleder skal du gjøre det enkelt for folk å lovsynge, og da er det noen grep du kan gjøre. Noe av det står på siden "praktiske tips", men har lyst til å utdype noen andre ting. Det er lov til å være uenig, men her er hvertfall noen tips fra meg.

Blikket ditt..
..HER må jeg ta noen bestemmelser, jeg står nemlig (alt for) ofte med øynene lukket.. (Husk dette Ida!) Trodde man skulle det jeg? Ja, det er bra å lukke øynene. Da blir det enda mere "deg og Gud" fordi ingenting rundt får fokus. Så når du lovsynger- blund så mye du vil! Men hvis du ser det på en annen måte.. Lovsangslederen skal skape kontakt med mennesker. Lovsangslederen skal skape en tillit til de i salen, som gjør at de lar seg lede inn i Guds nærvær. Hvordan skal man få den kontakten, og skape den tryggheten og tilliten om man kun står med øynene lukket?
Ikke vær redd for å møte blikk. La blikket ditt si til folk at "dette er trygt, nå skal vi sammen løfte blikket mot Gud, og bare være i Hans nærvær". Ja, du skal få lov til å lukke øynene også, du trenger ikke nistirre og skremme de i salen. Men finn en balansegang. Skap en trygghet, og led mennesker!

Hendene dine..
..ja, jeg står ofte med hendene i været. Hvorfor? Det er det flere grunner til. Jeg strekker meg ut mot Gud. Jeg møter en Gud som står med åpne armer, og da blir det en naturlig respons. Jeg ønsker å ære Gud. Jeg ønsker å peke på Han. OG- det er med å lede mennesker. Visste du at 28 vers i bibelen sier at vi skal løfte hendene? Du trenger ikke stå med armene løftet hele tiden, det kan se unaturlig ut, og bli litt tungt.. (forresten, ta det som et tegn på at du kanskje trenger litt styrketrening..hehe..) Men løft hendene dine! Kanskje det står noen i salen som våger å løfte sine hender hvis du løfter dine? "Jeg føler ikke for å løfte de akkurat nå.." Du leder lovsang, det handler ikke om dine egne behov, det handler om å gjøre det enkelt for andre.

Tydelig tegn..

Foto: Silje Elida Kapstad

..i alle dager, hva driver du med her Ida? Jo, jeg gir tegn til musikerne. Her ville jeg at vi skulle gjøre den delen vi var i med kun trommer, så da snudde jeg meg rundt og gjorde tegn til det. Er ikke det forstyrrende for de i salen? Jeg tror det hadde vært mer forstyrrende om jeg ikke hadde gitt tegn, og alle hadde gjort ulike ting. Når jeg leder lovsang vet musikerne at om jeg viser to fingre er det ikke peacetegn, vi skal inn i refreng. Viser jeg tre fingre skal vi inn i bridge. Vær tydelig på dette, og gi tegn i god tid. Da slipper dere usikkerhet i forhold til det musikalske, og ting flyter lettere. På den måten slipper de i salen å miste fokus fra Gud av den grunn!

Girls only..
..her kommer et spørsmål til dere jenter. Tenker du over hva du har på deg når du leder lovsang?? Jeg mener ikke du skal ta på deg nonnekappe og skaut, men jeg er faktisk veldig seriøs i det jeg sier nå: Hvis det du har på deg hindrer de i salen å fokusere på Gud- ta deg sammen og skift klær! Jeg er jente selv, og jeg vet godt hvordan det er. Du har kanskje fått en ny topp du føler deg vel i, og har lyst til å vise frem. Det går mot vår, og shorts og singlett blir mer aktuelt. Og ja, det er viktig å føle seg vel- det skal du! Men du skal også ta ansvar, og ta den tjenesten du står i på alvor, som er å gjøre det enkelt for folk å lovsynge. Sommertoppene er fort litt mer utringet enn vintertoppene..ta på deg den nye toppen neste fredag når du ikke skal lede lovsang. Hvis jeg er usikker på om en topp er for kort stiller jeg meg rett og slett foran speilet hjemme, og rekker armene i været (fordi jeg vet jeg kommer til å gjøre det store deler av tiden..) Er den da for kort- ja så skifter jeg! Jeg stresset avgårde til lydsjekk en gang på sommeren, og hadde kun på meg singlett. Klarte selvfølgelig å løpe fra jakka hjemme, hva gjorde jeg da? Jeg løp innom VeroModa på veien og kjøpte en cardigan. Ja, den kosta meg 99,- men det er en prinsipp sak (ikke bruk dette som unnskyldning for å shoppe nå..)
Jeg tror jeg har fått frem poenget mitt. Jeg sier ikke at du ikke får gå med klærne dine, men ta ansvar, og tenk over om det du har på deg er noe som hindrer salen fra å fokusere på Gud!

Her har du 4 tips, som du kan tenke litt over, og ta med deg om du vil. Igjen, jeg har mye å lære, og tar imot tips selv. Men vi må skjønne at det er forskjell på å lovsynge, og å lede lovsang. Hjertet er det samme, men ta tjenesten din på alvor. Ikke tenk at det er slitsomt å lede lovsang, fordi du kanskje må tenke på disse tingene. Men se på hvor stort privilegium det faktisk er, å få lede mennesker innfor Guds trone!

2 kommentarer:

Marianne sa...

Her fikk jeg virkelig svaret på alt jeg har lurt på! Du skriver helt fantastisk :)

A worshipping heart sa...

Så bra Marianne! Ta med deg de tipsene du trenger, og ta steg for steg som lovsanger og lovsangsleder :) Ha en fin uke! Klem