lørdag 12. mars 2011

David- tidenes lovsangsleder!

Jeg skrev forrige uke om Marta og Maria- hva vi kan lære der. Og det er flere personer i Bibelen jeg lærer ting av. Den jeg har lyst til å trekke frem i dag er David. Igjen- fortsatt ikke veldig bibelkyndig. Tar det steg for steg, men har skjønt at jeg må være tålmodig med meg selv på det området der. Jeg vet ikke veldig mye om livet til David, og hvordan han levde, men det er 3 ting jeg har lyst til å trekke frem om han som lovsanger og låtskriver.

Ærlighet..
Jeg har lest en del i salmene- synes det er en helt fantastisk bok! Og guri malla..der kommer det rett fra hjertet! Men det er det som gjør det så bra. Jeg både skriver og sier ofte at jeg synes lovsang er helt fantastisk, fordi jeg kan komme som jeg er. Jeg trenger ikke pynte på tilværelsen, og ordne opp i alt før jeg kommer fremfor Gud. (Heldigvis, for jeg kommer aldri til å klare å få orden på alt..) Og det er greit. Gud vil ikke at vi skal late som, han vil at vi skal komme med de tankene og følelsene vi måtte ha. Da blir det ekte lovsang fra hjertet ditt, og da kan Gud virkelig hjelpe deg med det som måtte være utfordrende. Legger du det ærlig frem er det lettere å ta tak i det. I stede for å prøve å fikse alt før du lovsynger- lovsyng, og la Gud hjelpe deg å fikse det!

Frihet..
Den friheten jeg snakker om her går på hvordan salmene er bygd opp. Rent musikalsk aner jeg ikke hvordan det hørtes ut (det hadde vært veldig gøy å høre!), men tenker på hvordan tekstene er bygd opp. Rimer de? Nei. Er det like mange stavelser i hver 4 setning, for at de skal passe med den samme melodien? Nei. David var ikke bundet av at en tekst skulle være bygd opp på en spesiell måte! Han skrev det han trengte å uttrykke. Hvorfor er vi så opptatt av at verset må ha 4 linjer, så 2 linjer pre-chorus, før chorus kommer med nye 4 linjer? Det er ikke alt og alle som er sånn, og vi er på vei bort fra det. Men her må vi betstemme oss for å våge å gå utenfor boksen, ikke sette grenser på Gud, og gjøre det vi må for å uttrykke oss. Og..lovsyng ut fra salmene- det er helt fantastisk!

Sannheter..
Som jeg skrev over, vi skal komme ærlige fremfor Gud i lovsang. Samtidig- vær forsiktig med hva du snakker høyest om, og hva du gjør til sannheter i livet ditt. Her synes jeg David er helt fantastisk. Han kan klage og være frustrert. Er sikkert kjempe deilig å få ut all frustrasjonen på en gang.. Men på slutten av salmen, vet du hva han gjør da? Han proklamerer Guds sannheter! Det du sier høyt, det du sier til deg selv, det blir til sanneheter i livet ditt. Det vil si at om du bare fokuserer på det som er utfordrende, så blir det realiteten. Men om du klarer å fokusere på hvem Gud er, minne deg selv på hvor stor Han er, så blir DET realiteten. Og det er den realiteten vi vil ha. Kom som du er- uttrykk det du trenger. Men husk på å også proklamere hvem Gud er, og takke Han for hvem Han er, og hva Han kan gjøre.

Er helt sikkert mer å lære av David, men var disse tingene jeg hadde lyst til å fokusere på. Tenk litt hver av de, tenk på hva du kan lære, og ta med videre i ditt liv som lovsanger og ditt liv som låtskriver. Og bruk litt tid på å lese salmene, er SÅ mange sannheter der, som vi (jeg) trenger å gjøre til sanneheter i livene våre!

Ærlighet.. Frihet.. Sannheter..

Ha en fin lørdag, og god helg!


Ingen kommentarer: