torsdag 17. februar 2011

Hjertet i en lovsang

I dag skal jeg skrive litt rundt et tema som jeg tror mange har kjent på flere ganger, og kanskje kommer til å kjenne på. Hvordan velge lovsanger som ikke støter noen?

En menighet består av flere generasjoner- heldigvis! Vi trenger alle sammen! Kan anbefale dette innlegget om du ikke allerede har lest det. Det at alle generasjonene er samlet på en gang kan også by på utfordringer, hvis vi lar det være utfordringer. Men det trenger vi ikke gjøre..

Måten utfordringene kan komme på her er ofte hovedsaklig musikkstil.. Standard greie er at man er redd for å spille for høyt, eller for raske låter, fordi man ikke vil skremme de litt eldre. Og for å veie opp om dette velger man en salme, eller en låt man er sikker på de kjenner, og gjennomfører den bare for å gjøre det. Noen som kjenner seg igjen? Jeg har vært der mange ganger, trist nok.

De siste årene, og den siste tiden, har jeg fått lov til å få et annet syn på dette. Og jeg tror noe av nøkkelen er å ikke henge seg opp i kun det musikalske, eller at låta er fra forrige årtusen. Hei- salmene som David skrev (for en lovsanger!!) er over 2000 år gamle, og fortsatt like fantastiske!

Vi må finne hjertet i låta..Bildet er lånt fra google.no

Jeg synes ikke det er riktig å synge en lovsang bare for å gjøre det, det må ha en hensikt. Og for å klare å finne den hensikten må du finne hjertet i låta. Har tidligere skrevet om Navnet Jesus. Jeg har flere ganger som lovsangsleder da jeg var yngre valgt den bare fordi jeg trodde vi måtte. Nå velger jeg den fordi jeg synes både teksten og melodien er helt fantastisk. Og det handler om at jeg har hatt sterke opplevelser med den. Teksten i den har blitt levende, og det er sannheter som jeg elsker å synge ut, og synge til Gud!

Tenk over det neste gang du skal velge låter. Jeg sier ikke at du kun skal velge de låtene du selv vil. Som lovsangsleder skal man gjøre det enkelt for folk å lovsynge (kommer et innlegg om dette snart). Da må man velge låter de andre også lett kan relatere seg til.  
Finn en balansegang mellom å "syng for Ham en ny sang" Salme 33:3 og det å bruke kjente låter. Du kommer til å bli overrasket over hvor fantastiske mange av de lovsangene du kanskje nå ser på som kjedelige faktisk er! 


Finn hensikten i det, og finn hjertet i de lovsangene du velger.
På den måten blir det ekte lovsang fra ditt hjerte til Guds hjerte!
Ingen kommentarer: